Tässä joitain mielipiteitäni kilpailemisesta, koirista, eläimistä. Myös niitä neuvoja jotka olen kokenut hyviksi ja virheiden sekä onnistumisien kautta oppinut ymmärtämään..

" Lahjakkuus syntyy itsestään, taitoa opetellaan tunti tunnin, päivä päivän ja vuosi vuoden jälkeen uudestaan ja uudestaan..." 

ekakisa.jpg

Kilpailemisen taidon harjoittelu kestää koko elämän

"Nauti matkasta, älä lopullisesta määränpäästä"

Lapset ja nuoret kilpailijat. On otettava huomioon, että sinua nuorempi tai vähemmän kokeneempi kilpailija saattaa olla kilpailemisen taidossa vielä osaamattomampi. Ehkä sinun kannattaa tuolloin ennemmin kannustaa eikä sättiä häntä ja muistaa, että jokainen kasvaa ihmisenä ja kilpailijana eri tahtia ja omalla tavallaan. Erilaisuus on rikkaus mutta negatiivisiin asioihin saa puuttua ja voitoista kuuluukin iloita :-) 

IMG_1139.jpg

Jenni%20367.jpg

140%20%281%29.jpg

Kaksi erilaista lajia johon keskittyä

Harrastan agilitya ja paimentamista, oikeastaan ne ovat elämäntapamme. Ne ovat keskenään täysin erilaisia mutta toisiaan tasapainottavia lajeja, Agility on urheilua kun taas paimennus on kahden eri eläinlajin yhteistä toimintaa. Harrastukset ovat niin voimakkaita, että ne ovat myös osaksi työtä. Nykypäivänä moni agilityurheilija käy välillä paimentamassa lampaita ja taas jotkut työkseen paimentavat harrastamassa agilitya. Näen molemmat hyvänä asiana. Erilaiset ohjaajat ja elämänkohtalot ovat suuri rikkaus ja tekevät kaikesta toiminnasta mielenkiintoisempaa. Lopulta kuitenkin meille tärkeimmässä roolissa ovat rakkaat eläimet jotka ovat yhteinen syy tehdä työtä, harrastaa ja kilpailla.

Me teemme työtä,harrastamme ja kilpailemme koiriemme kanssa paimennuksen ja agilityn lisäksi myös käymällä näyttelyissä ja harrastamalla tottelevaisuutta. Tämän blogin historia-tulevaisuus sivulla voi lukea enemmän siitä mitä tavotteita juuri meillä on työn ja harrastusten ja mm. näiden lajien suhteen jatkossa.

tuhonpoika.jpg

Kunnioita ja kannusta muiden menestystä.

Muiden kannustaminen ei ole sinulta pois. Arvosta kanssakilpailijoitasi ja heidän elämäntilanteitaan. Taputa menestyneille ja mene palkintojen jakoon vaikka oma kilpailusi ei sillä kertaa olisikaan onnistunut. Hyvinkäyttäytyvät koulutetut koirat ovat etu ympäristölleen kaupungissa ja maalla. Koulutetun koiran kanssa on helppo elää. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että katsomoon tuotava koira tai sen ohjaaja käyttäytyy huonosti.

Sinulle jonka koira rähisee jatkuvasti muille tai on aggressiivinen sinun tehtäväsi on väistää ja antaa tilaa kilteille yksilöille joiden koulutukseen on luultavasti nähty paljon vaivaa ja aikaa. Agressiivisuuteen ja toisten koirien ohitukseen järjestetään koulutuksia (ohitusharjoituksia) joissa koira opetetaan positiivisin menetelmin ohittamaan muita koiria ja käyttäytymään ystävällisesti muita kohtaan. Ohitustreenejä voi myös järjestää kotona kaverikoirien kanssa. Katsomossa koiran alistaminen, lätkiminen tai muu voimakas sättiminen johtaa vain negatiivisuuden lisäämiseen ja tilanne ei silloin parane. Vastuullinen koiran omistaja ja ohjaaja kouluttaa koiraansa ja vie koiransa koulutuksiin jos se sellaista tarvitsee eikä odota hyvien käytöstapojen vain ilmestyvän ilman vaivannäköä ja palkitsevaa toimintaa.

Koira tulee pitää kytkettyinä kilpailuissa paitsi omalla vuorollaan, osoitetulla alueella. Olenpa muiden kanssakilpailjoiden kanssa turhan usean kerran kohdannut ohjaajia jotka eivät vuosi toisensa jälkeen pidä kiinni yhteisistä talutinsäännöistä ja näin aiheuttavat vaaratilanteita mm. vaikeammin hallittaville yksilöille joista ei ehkä päällepäin sitä näe miten paljon niiden käyttäytymisen eteen on tehty töitä. Huomioon myös on otettava erilaisten ohjaajien omat erikoistarpeet ja turvallisinta on pitää kiinni talutinsäännöistä. Jos me kaikki pitäisimme koiriamme vapaina treeni- ja kisapaikoilla jatkuvasti tilanne olisi kaoottisen vaarallinen. Tietysti toivoisin, että kaikki koirat voisivat olla vapaita aina ja joka paikassa mutta realistisesti ajateltuna se ei ole kovin helppo tai turvallinen vaihtoehto.

Kerrottiin että tietyllä tasolla ollessaan tarvitsee kestää kritiikkiä mutta samalla sitä tulee voida myös antaa. Ehkä jatkossa turhan tai aiheettoman kritiikin voisi jättää pois ja keskittyä hyviin asioihin. 

Kilpailujen yleinen ilmapiiri vaikuttaa paljon siihen miten meidän koirat suhtautuu toisiinsa. Eniten kuitenkin nautitaan yhteisistä töistä ja harrastuksista. Mukavalla hyvällä tuulella aurinkoisena päivänä, sovussa ihanan pellon laidalla... tai kannustavassa väkijoukossa ihanassa agilityhallissa koiraurheilun merkeissä innokkaiden koirien keskellä.Rivissä vierekkäin Border Collieita jotka ovat kaikki toisillensa ainakin kaukaista sukua. Paimenkilpailuissa lampaiden ja lehmien omistajia ja sielä mukana myös Saarloos Wolfdog joka rotumääritelmän mukaisesti on hyvin laumasosiaalinen ja lukeekin pikkupennusta asti mukana olleena koko aktiivi paimenkisaporukan omaksi laumakseen.. Kuvaus: eräs paimenherra puuttuu joukosta, Lohtu pentuna pinnisteli hereillä niin kauan ja tähysteli parkkipaikalle ja tielle kunnes näki hänen auton saapuvan ja kävelevän pellolle, samantien sulki silmät ja nukahti,lampaiden ja koirien juostessa narun toisella puolella... Mitä tälläiseen voi enää sanoa ? Susikoira joka rakastaa paimenkilpailujako, vaikuttaa siltä, että niiden kuuluu olla mukana ja olemme monien tuttujen kanssa käyneet läpi keskusteluja susista erittäin hyvällä rauhallisella tavalla säilyttäen keskustelun helppona vaikka aihe on vaikea. Osa paimentutuistamme on myöskin innostunut laumanvartijakoirista jotka ovat osoittaneet kuuluvansa karjan keskelle ja tulevansa myös toimeen paimentavien koirien kanssa.

puhelin%20258.jpg

Katsekontakti

Katsekontaktin opetteleminen on koiralle erittäin tärkeää. Jo lyhyt katsekontaktiharjoitus voimistaa valtavasti koiran ja ohjaajan välistä suhdetta ja kestää läpi elämän. Vaikka harrastaisit tai kilpailisit lajia jossa koiran tulee toimia pitkän välimatkan päässä itsenäisesti, esim. paimennuksessa koiran tarvitsee kiinnittää huomionsa sekä katseensa lampaisiin ja kuunnellen ohjaajaa - ei ohjaajaa tuijottaen voit silti tehdä katsekontakti harjoituksia pentuna kun muistat yhtälailla paimentaessa vahvistaa koiran katsetta lampaisiin. Koira oppii erottamaan tilanteet ja lajit toisistaan sekä toimimaan sen mukaan mitä on vahvistettu. Monipuolisuus ja harrastaminen ovat lahja ja rikkaus niin koiralle kuin ohjaajalle sekä ympäristölle. Eri lajit myöskin tuovat koirista esiin eri ominaisuuksia ja monien koulutusmenetelmien avulla voidaan saman Border Collie yksilön kanssa tehdä esimerkiksi päätöiksi paimentyötä lampaiden kanssa ja harrastaa agilitya sekä tottelevaisuutta. Koira pysyy tällöin hyvässä kunnossa ja tottelevaisena sekä tekee sitä työtä ilolla ja menestyen mihin se on luotukin ja mihin sillä on kaikkein voimakkain tarve.

Jenni%20399.jpg

"Kilpailet vain oman kilpailusi, juokset oman matkasi"

"Jos joku tulee tiellesi voit aina väistää mutta joskus törmäykset ovat väistämättömiä "

Opetellessamme koirankoulutusta ja ohjaamista sekä kilpailemista olemme kokeneet mm. seuraavia harjoituksia rakentaviksi. Laita kouluttajana negatiivinen ohjaaja koiran tilalle ja anna sille hänen käyttämiään käskyjä ja keinoja. Harjoitus kaiken hämmennyksen lisäksi saa ymmärtämään miltä itse kuulostaa ja toimii koiransa silmissä ja rohkaisee ohjaajaa iloisiin kehuihin, käskyihin ja eleisiin. 

Älä kiusaa tai alista kanssakilpailijoitasi, se ei kuulu rehelliseen kilpailuun ja harva uskoo, että sillä voidaan saavuttaa mitään sellaisia voittoja joilla on mitään merkitystä, tai jotka vaikuttavat yhtään mihinkään hyvällä tavalla. 

Koira peilaa ja matkii muita ihmisiä ja koiria, sen käytös on aina ympäristönsä tulos. Vaikket pitäisi jonkun toisen koirasta sinun ei tarvitse tuoda sitä julki sillä jokaisessa koirassa on puutteensa ja ovat omistajalleen silti yhtä tärkeitä ja parhaita. Et nouse omassa kilpailussasi muita mollaamalla.

Ehkäpä yleisin epäkohta jota moni meistä on löytänyt on muiden koiranohjaajien liilallinen arvostelu tai toisen kilpailusuoritukseen vaikuttaminen. Yleisellä tasolla keskustelu tuottaa joskus hyvää lopputulosta mutta henkilökohtaisesti toisen menoon puuttuen ei takuulla nouse kohti mitään todellisesti parempaa voittoa, uraa tai elämäntilannetta. Jokaisella on oltava oma rauha tehdä parhaansa, vaikkei lähtökohdat olisivat ehkä erilaiset koirakoilla kekenään niin maaliviiva tai tolppa on meille kaikille silti sama, tavotteet jokaisella omat.

Jos sinulle kerrotaan, että sinua arvostellaan todella tuntematta. Koiraharrastukset tuovat paljon hyviä ystäviä enemmäin kuin mikään muu laji. Koirahan on ihmisen paras ystävä. Vähitellen todelliset ystävät ja tukijat löytyvät suuresta harrastajamäärästä ja väärässä olleet huomaavat erheensä. Lajien parissa on kuitenkin paljon alottelijoita ja kokeneita kilpailijoita sekä käydään läpi paljon tuntemuksia kun eläimet on meille niin rakkaita. Meidän elämän kohdalla suurena onnena ovat harrastajien, kilpailijoiden ja upeiden kasvattajien lisäksi olevat perus koiraihmiset jotka lenkkeilevät ja elävät normielämää. Koiramme pääsevät välillä todella vapaalle esimerkiksi uiden muiden koirien kanssa ja lenkkeillen metsissä ja pelloilla tai käyden koirapuistoissa. Jokaista vastaantulijaa ei kuitenkaan moikata ja haistella vaan tehdään siistejä ohituksia jotka on koulutettu mukavassa porukassa hyvällä fiiliksellä. Tokossa ja agilityssa on todella paljon mukavia koulutusporukoita ja suosittelen niitä myös Saarlooksien omistajille...

Tiestitkö että, arkitottelevaisuuden lisäksi koiraa voi viedä tottelevaisuuskokeisiin (toko) joissa suoritetaan tietyt ennalta määritetyt liikkeet järjestyksessä ja ne pisteytetään. Eniten pisteitä saanut koirakko voittaa. Kilpailut kannustavat koiran kouluttamiseen ja antavat monelle ohjaajalle mukavan lisän arkeen sekä asettavat tavotteita koiran koulutukseen. Jokainen koiraharrastaja ansaitsee mahdollisuuden menestyä ja niin tehdessä annetaan hänelle möyskin oikeus tehdä niin. Keskitytään positiiviseen palautteeseen sillä se on ainoa rakentava keino edistyä.

Border Collie Una ja Wekku olivat aikanaan erittäin innokaita tokoilijoita ja olenkin jatkanut harjoittelua myöskin eritavalla toimivien saarlooksien kanssa. Saarloos Wolfhondit kuitenkin pystyvät hyvin tarkkaan tottelevaisuuteen sekä voisivat aivan hyvin myöskin osallistua tokokisoihin jos ohjaajat motivoituisivat kouluttamaan susikoiriaan enemmän ja paremmilla menetelmillä. Myös sekaroituisiksi luetellut koirasudet saavat osallistua agility- ja tottelevaisuuskilpailuihin jos ne ovat tunnistusmerkitty mikrosirulla ja rekisteröity Suomen Kennelliiton FIX - rekisteriin joka on siis sekaroitusia tai rekisteröimättömiä varten tehty tunnistukseen käytettävä rekisteri.

Kuva: Tottelevaisuuden SM-kilpailut avoin luokka : Neljän rekisterin Englannista tuotu jo vanhuuttaan luotamme poistunut Border Collie joka muistetaan

SKL & AD rekisteröitynä Mascottsway´s Una ,ISDS & SPKY rekisteröitynä Una  (lisää luettavissa koirat sivulla)

(Suomen Kennelliitto, Englannin Kennel Club, International Sheepdog Society, Suomen Paimenkoirayhdistys)

Jenni%20741.jpg

Tanskasta tuotu Border Collie Tuh eli Sabbesborg´s Bill agilitykilpailuissa. Näin Tuhin isän Bobin ja kasvattajan Tonyn hakureissun lisäksi paimennuksen maailman mestaruuskisoissa (World Sheepdog Trial) Walesissa jossa he sijoittuvat 270 kilpailijan joukosta 50 koiran semifinaaliin josta 15 parhaan koiran finaaliin.... Walesin World Trial mullisti näkemykseni Border Colliesta ja paimennuksesta, se oli upein kilpailu jonka olen koskaan nähnyt. Paimennuksen World Trial on niin suuri kilpailu, että se järjestetään vain joka kolmas vuosi. Ns. paimenkoirakilpailuiden Pohjoismaiden- ja Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään joka vuosi. Myös Tuhin emä Border Collie Chica menestyi paimennuksen arvokilpailuissa.

Tuh on todella voimakas paimen ja super työkoira. Tuh naksutettiin agilityyn ja se rakastaa tuota vauhdikasta lajia vaikka on jo eläkkeellä kilpailuista hän harrastaa agilitya lopun elämäänsä ei niin voimakasta rasitusta vaativilla esteillä. Agilityyn tehtiin 2018 vuonna sääntömuutos ja nyt kilpaillaan 5 eri kokoluokalla joka tarkoittaa sitä, että monet pienemmät maxikoirat voivat nyt hyppiä matalempia hyppyjä. Jes ! Lajia viedään eteenpäin ja se kehittyy jatkuvasti... mutta mikä on tulevaisuuden haaveena? Tietysti se, että jonain päivänä meidän yhteinen agilityurheilu ja nämä meidän rakastamat koirat ovat mukana olympialaisissa niinkuin hevosurheilukin... 40vuotta sitten Cruftsin koiranäyttelyissä oli ensimmäinen agilitykilpailu josta laji on saavuttanut valtavan suosionsa ympäri maailman monen eri koirarodun omistajien kesken. Tämän vuoden Crufts on käynnissä nyt jossa mm. kansainvälinen agilityn kutsukilpailu ja katsottavana https://www.youtube.com/channel/UCqEobfdxKqbf7X-cUh9Ul0Q?sub_confirmation=1

 IMG_1087.jpg

Voimakkain koulutusväline milloinkaan on naksutin

Naksutinkoulutetut koirat ovat positiivisesti vahvistettuja, ne eivät ole alistettuja tai pakotettuja vaan niiden koulutus on perustunut siihen, että niiden itse valitsemaa toimintaa on kehuttu ja rohkaistu. Tämän takia niiden motivaatio työskennellä on voimakas ja kestää sillä ne itse kokevat sen hyödylliseksi. Naksutinkoulutetut koirat pystyvät työskentelemään valtavan paineen alla ja erittäin pitkäikäisen ajan. Naksutin on voimakkain esine jonka olen ikinä kohdannut, sen avulla koira pystyy ylittämään pelon, järkytyksen ja nauttimaan elämästä eläen elämänsä iloisesti ja kokien onnistumista pienistäkin asioista. Naksutinkoulutettu koira rakastaa tehdä töitä ja harrastaa omistajansa kanssa sillä he ovat oppineet yhteisen tavan kulkea positiivisten asioiden kautta.

Voimakkaasti positiivisesti vahvistettua koiraa ei voi ulkopuolinenkaan henkilö alistaa tai pakottaa sillä ne eivät reagoi sellaisiin asioihin joita eivät koulutuksessaan ole kohdanneet vaan keskittävät voimavaransa täydellisesti onnistumiseen ja onnelliseen tekemiseen ohjaajansa kanssa.

Positiivisesti vahvistettu koira ei toimi kovinkaan hyvin yhdessä negatiivisesti käyttäytyvän henkilön kanssa sillä se on oppinut ja kasvanut elämään elämäänsä iloisten asioiden parissa. Se voi tuolloin osoittaa suurta välinpitämättömyyttä sellaista henkilöä kohtaan joka ei toimi sen hyväksymällä tavalla. Tuon seurauksena myös aikaansaada ympärillensä iloisempaa ja positiivisempaa käytöstä niin muissa koirissa kuin omistajissa antaen huomiotaan vain silloin kun nautitaan asioista joita tehdään ja näytetään iloa eikä olla negatiivisia tai reagoida.

Naksutinkoulutus on kaikille koirille oiva peruskoulutus, pennun alkutottelevaisuuden voi tehdä naksuttimella vaikka laji olisi mikä tahansa. Naksutinkoulutuksesta kannattaa lukea ja käydä kursseilla ennen sen käytännön harjoittelua. Opin naksutinkoulutuksen avustajakoirien parissa sillä ne koulutetaan positiivisesti vahvistaen. Niiden hoitaminen ja koulutuksen oppiminen kuuluen eläinkoulun 4vuotisiin opintoihini, ollessani kahtena kesänä kesätöissä ja tehden yhden kouluttajan sijaisuuden. Vakuutuin koulutustavasta niin voimakkaasti koirien myötä, että olen siitä asti naksuttanut kaikille omilleni koirilleni peruskoulutusta,arkitottelevaisuutta, agillitya,temppuja,näyttelykoulutusta ja muita kilpailulajeja sekä harrastuksia.

24257798_1802528406446450_1562810582_n.j

Mitä koira kokee

Kärsivällisyys, rauhallinen äänenkäyttö ja rauhottavat eleet toimivat todella hyvin monen eri koirarodun yksilölle. En näe hyödylliseksi käyttää voimakkaita koulutusmenetelmiä ne särkevät ohjaajan ja koiran suhdetta sekä koira kasvaa vain välinpitämättömmäksi ja menetelmiä tarvitsee jatkuvasti voimistaa. Mielestäni koiraa ei kannata kouluttaa dominoimalla ja alistamalla niin voimakkaasti että se toimii hetken hyvin jonka jälkeen lannistuu ja alkaa oireilla käytettyjen menetelmien takia. Koira on kuitenkin aina valmis oppimaan uutta ja ihmisen uskollisin anteeksi antava ystävä. Jalostukseen kilpailuista siirtäminen on täysin eri asia ja tietysti rodulle hyväksi. Border Collieiden arvokilpailut ovat todella vaativia ja niissä menestyvät ovat takuulla aivan koirankouluttajien huippuja. Suomessa tällä hetkellä paimenkoira on hyvin pitkäikäinen työssään, tosin sen kouluttaminen vaatii aikaa ja tekemistä omistajaltaan mutta on todella sen arvoista. Agility kaikessa hauskuudessaan on urheilua. Agilityssa nuori koira saatetaan välillä laittaa turhan suuren paineen alle, nuori koira on tietysti todella nopea ja notkea mutta loukkaantumisriski on suurempi sekä pitkään harrastuksen parissa oleva koira taitaa olla onnellisempi kuin koira jonka ura loppuu jo nuorena. Loukkaantumiset ja sairastumiset ovat oma asiansa mutta niitä voi ainakin koittaa minimoida ja vaikuttaa koiran kykyyn työskennellä lajien parissa kauan. Koirat rakastavat agilitya...

Koiran ei kuitenkaan kuulu pelätä tai kokea liiallista uhkaa tehdessään töitä tai harrastaessaan. Harjoittelun ja kilpailun ei tule olla epämukavaa vaan iloista ja palkitsevaa. Oppimisen ei kuulu myöskään sattua, kivun aiheuttaminen ei kuulu taitavaan koirankoulutukseen. Aina voi kuitenkin aloittaa alusta ja opetella uusia keinoja kouluttaa ja ohjata koiraa. Monet kouluttajat ja ohjaajat ovat löytäneet hyvin positiivisen koulutustavan vaikeimman kautta jolloin suurimpina opettajina ovat toimineet koirat ja eläimet itse. Vahvat kokemukset myös tuovat vahvaa uskoa, kokemuksista suurimpana ovat kuitenkin iloiset ja mukavat hetket joita minäkin toivon niin vanhoille kuin uusille kouluttajille ja koiran ohjaajille sekä eläinten omistajille. Eläimet ja minua opastaneet ovat kaikin tavoin vakuuttaneet minut siitä, että olemme oikealla tiellä ja matkalla kohti iloisia yhteisiä hetkiä ja positiivisempia koulutusmentelmiä kaikissa lajeissa, jopa niissä jotka vaativat ohjaajalta kaikista eniten.

Voimakkaasti pikkupennusta asti katsekontaktiin seuraamisessa ja agilityssa vahvistettu Una erotti tilanteet, paimenkoirien juniori SMkilpailuissa radan suoritettua katse on kuitenkin edelleen kohti lampaita joka on paimennuksessa toivottua käytöstä.

Jenni%20284.jpg

Onnistumisia 

Saarloos Wolfhond - Saarloos Wolfdog agilityssa on yksi suurimmista onnistumisistani. Se noudattaa vain omaa tahtoaan ja koulutus vaatii suurta kärsivällisyyttä. Virheitä on tehty mutta huomattavan vähän verrattuna siihen kuinka paljon on tehty oikein ystävieni ja muiden kouluttajien kanssa ollaan kyllä onnistuttu näiden meidän saarlooksien kohdalla. Saarloos Lohtu on nyt kolme vuotias ja kilpaillut jonkun verran epävirallisia ja virallisia kisoja. Olemme asettaneet tavotteita joita kohti menemme erityisen hyvää tahtia. Agilityssa jokainen yksilö kehittyy omaa tahtiaan ja Lohdulla on aivan oma polkunsa kuljettavana. Saarloos eroaa hyvin paljon muista koiraroduista sen perimässä olevan sudelta tulevan käyttäytymisen takia. Susi ei ota samalla tavalla kontaktia ihmiseen kuin koira ja sen elämää ohjailevat villieläimen vaistot kuten selviytyminen. Susikoira taas elää omistajansa kanssa useasti koirana ja sen selviytyminen on kiinni enemmän omistajastaan kuin siitä itsestä sen yrittäessä silti toteuttaa villimpiä piirteitään kuten vapautta, ruuanhankintaa ja laumasosiaalisuutta.

Susikoirilla on myös paljon kasvattajia jotka kasvattavat ns. koirasusia jotka eivät ole rekisteröityjä kennelliittoon eikä oma rotunsa. Nuo koirasudet saattavat olla osaksi terveystutkittuja mutta mitään virallista näyttöä niiden luonteesta tai ominaisuuksista ei ole paitsi kasvattajan oma sana tai koirien aikaisemmat mahdollisesti rekisteröidyt sukupolvet. Rekisteröimättömän koirasudenkin tai koiran kanssa voi harrastaa monia lajeja mutta olen silti rekisteröityjen kannalla, silloin on kuitenkin varmistettu ja kehitetty rotua monien satojen ammattilaisten kouluttajien, harrastajien ja tuomareiden keskellä. Tunnen kuitenkin myös erityisen ihania rekisteröimättömiä koirasusia jotka elävät tasavertaisena perheenjäsenenä enkä halua sen kummemmin arvostella kenenkään kasvatustyötä mutta kertoa oman kantani asiaan. Terveystuloksia ei myöskään ole pakollista julkaista, eli ennen kuin tekee suuria johtopäätöksiä tai uskoo juoruihin kannattaa keskustella koiran omistajan tai kasvattajan kanssa ihan suoraan itseä kiinnostavan koiran elämästä tai kasvatusmetodeista ja tavotteista.

lohtukevatt.jpg

Erinomaisesti menestyneestä kasvattajasta kertovat onnistuneet tulokset myös kouluttajana. Kuitenkin pelkästään terveiden ja huippuluontoisten koirien jalostaminen on mahdotonta. Pelkästään täysin tervettä eläinlajia ei ole olemassa. Saarloos on rotuna aika terve jos sitä verrataan muihin koirarotuihin. Huomioitavaa on kehitys, näin alussa olevan rodun jalostus on haastavaa ja sukupolvi toisensa jälkeen parempien yksilöiden jalostus kertoo paljon hyvää kasvattajan ammattikyvystä ja taidoista. Jotkut susikoirien/koirasusien harrastajat suhtautuvat niihin kuin normaalikoiriin joka aiheuttaa myös omalta osaltaan vaikeuksia. On muistettava, että monet susikoirien kasvattajat tekevät koiranpitoa osaksi työtään eli viettävät melkein kaikki päivänsä susikoiriensa kanssa, kun taas harrastajat käyvät yleensä muualla töissä ja kokemus perustuu suurimmaksi osaksi aikaisiin aamuihin ja iltoihin.

Saarloos Wolfhond on rotuna vaativa ja kiinnostuneiden uusien omistajien kannattaa tutustua kunnolla rotuun jotta vältytään epäsopivalta omistaja - koira suhteelta. Parhautena on kuitenkin saarlooksen uskollisuus ja se suuri ilo jolla elämää eletään. Agilityssa on tullut ilmi rotumääritelmän mukaiset vahvat piirteet: väsymätön ravaaja, ei koe tarvetta ottaa kontaktia vieraaseen ihmiseen (tuomari & ratahenkilöstö), väistämiskäytös on mahdollista, vapauden tarve ja suuri oma tahto sekä hyvä tarkka fysiikka. :-)

Nämä kaikki tekevät saarlooksen kanssa harrastamisen hyvin mielenkiintoiseksi mutta tällä hetkellä myös haastavaksi, sillä rodun yksilöt käyttäytyvät täysin eri tavalla kuin esimerkiksi Border Colliet jotka ovat agilityssa suosituin ja valtaisin rotu. Saarlooksen käytöstä voi lukea herkästi väärin jos on kokemusta vain koirista, eikä ole paljon kokemusta susikoirista tai niiden koulutuksesta. Tällä hetkellä meiltä tullaan kilpailuissa kysymään todella paljon susikoirista, koirasusista, saarlooksista rotuna ja susista. Tämän takia kerron taas vähän lisää puuhistamme. Kohtamme iloisia kiinnostuneita ihmisiä mutta myös vakavia ja voimakkaita katseita. Olemme sopineet, että tämä on koiriemme tärkein tehtävä eli työ rodun takia, susikoirien takia ja myös sutta lajina toivottavasti auttaen. Agility on saarlookselle haastava laji sillä siinä kohtaa paljon uusia ihmisiä ja jännittynyt kilpailuympäristö tuoksuu koiran nenään voimakkaasti. Susikoirilla on vielä koirista kehittyneempi haju ja kuuloaisti jotka on peritty sudelta. Susikoirat myöskin käyttävät voimakkaampaa kehonkieltä ja eleitä sekä reagoivat ympäristöönsä eri tavalla kuin koirat. Kaikki nämä piirteet tekevät niistä täydellisiä elämänkumppaneita ja perheenjäseniä niille jotka rakastavat sutta koirissa.... 

Kuvassa Lohtu eli JV-15 HeJW-15 Wolfteam´s Beauty and the Beast Turun Seudun Agilityurheilijoiden hallilla (samoin palkintokuva), kaulanauhassa agilitykilpailuista ostettu jatke "I need space" vapaa suomennos "tarvitsen tilaa". Kaulapantaan kiinnitetty keltainen nauha on Suomen Kennelliiton liikkeelle laittama viesti siitä, ettei ko. koiraan tule koskea sen esimerkiksi ollessa koulutuksessa. Koiraharrastajat hyödyntävät keinoja jolla vahvistetaan koirien hyvää käytöstä ja autetaan ohjaajaa/omistajaa koiran hallinnassa positiivisella tavalla. Kuvassa Lohtu hymyilemässä taito jonka on oppinut eli matkimaan ihmisen hymyä niinkuin moni paimenkoirarotuinen koira kuten meidän vanha Border Collie.

IMG_5714.jpg

Myös Saarloos kuitenkin siedättyy ja oppii kilpailuihinkin ja alkaa nauttimaan niistä niinkuin harjoituksista. Lohdun mielestä tällä hetkellä kivoimpia ovat ryhmätreenit joissa on taitava kouluttaja sekä muita koiria ja välillä mukana oman lauman muita yksilöitä. Koulutamme Lohtua naksuttimella kotona ja muualla, sekä leikimme pallolla. Taisteluleikit olen minimoinut sen takia kun susikoirilla on voimakkaampi tarve käyttää suutansa, leikkimiseenkin kuuluu paljon suun käyttämistä ja perusasioihin hyppimistä enemmän luontaisesti kuin normaali koiralla opitusti. Olen myöskin huomannut, että saarloos kyllä leikkii leluilla mutta se erottaa ne ja ruuanhankinnallisen saalistuksen todella voimakkaasti eritavalla kuin koira. Pallo vaikuttaa olevan paras lelupalkka meidän harrastukissa sekä lihaherkut ja pienellä ruokakupilla palkkaus sekä kosketusalusta. Ehkä kun minulla on 10 vuotta enemmän kokemusta rodusta alan käyttämään voimakasta saalisviettiä myös saarlooksen koulutuksessa.

Tältä viralliselta SKL agilitykilpailuista Lohdulle tulos. :-) Vähitellen mutta varmasti eteenpäin kohti vaikeampia ratoja.

tulos.jpg

Tällä hetkellä mennään jalat maassa ja järki päässä. On parempi, että edetään rauhallisesti alueella josta emme vielä niin tiedä. Meidän ei tarvitse tällä hetkellä aikaansaada bordercolliemaista suoritusta ja on järkevämpää mennä hieman varovammin eteenpäin tässä asiassa kun oikeastaan kenelläkään ei vielä ole kokemusta susikoirista kilpa agilityssa. Onnistumisia kuitenkin todella on ! Se, että Lohtu lähtee radalle tarkoittaa, että se todella haluaa mennä. Saarloos ei tee mitään vasten omaa tahtoaan, sitä ei esimerkiksi voi motivoida samalla tavalla juuri saalisleikkien kuin bortsua. Lohtu haluaa onnistua ja se yrittää parhaansa tehden tarkkaa työtä ja kulkien varmasti sille esteelle jonka seuraavaksi osoitan. Loiste on yksilönä erilainen. Suomessa on myös muita harrastavia susikoiria mutta kilpailuissa ei vielä näyttelyiden lisäksi. Lohdun tähän asti menneistä kisoista on enemmän juttua tässä blogissa saarlooksien omalla sivulla ja Wolfteam´s kennelin blogissa Lohdulla sivu.

Agilityssa nopein virheetön rata voittaa. Rata mennään ratajärjestyksen mukaisesti ja siihen tutustutaan ensin yhdessä muiden ohjaajien kanssa ilman koiraa. 0-rata on virheetön rata, mitä enemmän miinusta sitä nopeampi. Radalle asetetaan ihanneaika joka tulee alittaa, yhdestä virheestä saa aina 5 virhepistettä ja ihanneajan ylityksestä +aikaa. Hylky merkitään HYL jonka saa esim. väärän esteen suorittamisesta. Kaikki radat voivat olla superhyviä mutta onnistumisia ovat tietysti virheettömät radat. Lohtu alkaa möllikisoissa olla jo melkein treenien tasoa mutta vielä tarvitaan paljon harjoitusta, että se on parhaimmillaaan supernopeana taitavana hyppijänä. Loiste tekee pentuharjoituksia ja sen koulutus on erittäin mielenkiintoista myös hänen ollessa kooltaan uroksena kookkaampi ja luonteeltaan rauhallisempi yksilö. Lohdulle asetettuina tavotteina ovat onnistuneet 0 -radat virallisissa kisoissa ja kolmen vuoden aikana siirtyminen korkeimpiin luokkiin... 6vuotiaana se olisi silloin parhaimmillaan agilityssa jos suunnitelmat toteutuvat.

epikset.jpg

Kaikki koirat ovat voittajia

Jokainen koira on yhtä hyvä mutta oma yksilönsä, toisille tietty kilpailu sopii paremmin joka tekee kaikista koirista voittajia, ehkä jos ne vain löytävät ohjaajansa kanssa oikeaan kilpailuun. ;-) Kaikkien koirien ei tarvitse kilpailla ja ne ovat silti voittajia omistajilleen.

Koiran arvo omistajansa näkökulmasta ei tule muuttua sen perusteella miten se pärjää kilpailuissa vaikka se vaikuttaisikin sen jalostusarvoon. Koira on ihmisen paras ystävä ja uskollinen elämäntoveri sekä työkaveri. Kilpailut ovat mukava keino testata koiran ja itsensä taitoja sekä kokea uskomattoman hienoja hetkiä yhdessä rakkaiden ystävien kanssa.

Kilpailut, kokeet ja jalostustarkastukset vaikuttavat koirien jalostukseen koska sielä näemme myös paljon niiden ominaisuuksista. Maailman parhaan ystävän voi saada mistä tahansa koirasta, mutta jos etsitään vaikka työpaimenkoiraa tai huippu agilitykoiraa, tai rotumääritelmän mukaista susikoiraa on todennäkösempää, että se löytyy sellaisten koirien jälkeläisistä jotka ovat pärjänneet hyvin harjoituksissa,kilpailuissa ja jalostustarkastuksissa ja tällöin oikea koira löytää oikean omistajan. Koira joka sopii omistajalleen on hyväksi kaikille, silloin kun omistajan toiveet vastaavat koiran ominaisuuksia koirakko onnistuu hyvin yhteiselossaan. Monien ystävieni sanoin - jokainen koira opettaa jotain uutta. Olen samaa mieltä kaikenkaikkiaan meidän border collie koiramme ja susikoiramme ovat yhtä suurta perhettä keskenään, ne haluavat elää sovussa ja harrastaa sekä kilpailla keskenään. 

20160725_181824.jpg

Loiste eli Wolfteam´s Wolf in the Spotlight virallisia agilitykilpailuja katsomassa Jyväskylän Agility Teamin hallilla jossa tällä hetkellä myös harjoittelemme.

loistevirallisissa.jpg

Voimia karitsointeihin lampureille! Kuvassa Juuli joka jäi ilman emoa eräänä jouluna ja juotin sen eläväksi vanhempieni luona rivitalossa..

necahua.jpg

60445_1420674158423_4220474_n.jpg

flowers.jpg

"Heavy on your heart
Heavy on your mind
Wandering the streets tonight
If you're looking for a home
You are not alone
I can be your guiding light

'Cause I promise you
I'm a dreamer too
Heavy on my heart
Wandering the streets tonight

When it all counts for something
And your pocket's full of nothing
Let's get high on believing
I can promise you
Yes, I am a dreamer too
We are dreamers together
Always and forever" - Axwell Ingrosso - Dreamer

https://www.youtube.com/watch?v=h5Saepo2N8w

20150701_144236.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=0zGMfqHciP0